Ventilatiesystemen

Alles over ventilatiesystemen!

Ventilatiesystemen zijn van cruciaal belang voor het handhaven van een gezonde en comfortabele binnen luchtkwaliteit in gebouwen. Ze spelen een belangrijke rol bij het reguleren van vochtigheid, temperatuur en luchtverontreiniging. Op deze pagina bespreken we wat ventilatiesystemen zijn, waarom ze belangrijk zijn en welke soorten ventilatiesystemen er zijn. Ben jij benieuwd? Lees vooral verder.

Wat zijn ventilatiesystemen?

Allereerst bespreken we wat ventilatiesystemen zijn. Ventilatiesystemen zijn ontworpen om de lucht in een gebouw te verversen en te filteren. Ze trekken verse lucht van buiten het gebouw aan en circuleren deze door het gebouw, terwijl ze tegelijkertijd vervuilde lucht afvoeren. Hierdoor wordt de lucht in het gebouw ververst en blijft de luchtkwaliteit op peil.

Waarom zijn ventilatiesystemen belangrijk?

Ventilatiesystemen zijn belangrijk om verschillende redenen. Ten eerste zorgen ze voor een constante toevoer van verse lucht in een gebouw. Dit helpt om de luchtkwaliteit op peil te houden. Dit is vooral belangrijk in gebouwen die goed geïsoleerd zijn en weinig natuurlijke ventilatie hebben.

Daarbij helpen de systemen om vochtigheid en temperatuur in een gebouw te reguleren. Vochtigheid kan leiden tot schimmelgroei en andere problemen, terwijl een te hoge of te lage temperatuur kan leiden tot ongemak en gezondheidsproblemen. Dit wil je natuurlijk voorkomen!

Als laatste helpen de systemen om luchtverontreiniging in een gebouw te verminderen. Dit is met name van belang in gebouwen waar veel mensen samenkomen. Denk hierbij aan kantoren en scholen, omdat luchtverontreiniging kan leiden tot gezondheidsproblemen en ziekten.

Welke soorten ventilatiesystemen zijn er?

Er zijn verschillende soorten ventilatiesystemen die worden gebruikt in gebouwen. De belangrijkste typen zijn:

1. Natuurlijke ventilatie

Dit is de meest eenvoudige vorm van ventilatie en maakt gebruik van natuurlijke luchtstromen om lucht in en uit een gebouw te laten stromen. Bijvoorbeeld door het openen van ramen en deuren.

2. Mechanische ventilatie

Dit type ventilatiesysteem gebruikt een ventilator om lucht in en uit een gebouw te laten stromen. Er zijn twee soorten mechanische ventilatie, namelijk mechanische toevoer en mechanische afvoer. Mechanische toevoer is een systeem dat verse lucht aantrekt van buiten het gebouw en deze circuleert door het gebouw. Daarentegen is mechanische afvoer een systeem dat vervuilde lucht uit het gebouw zuigt en deze af voert naar buiten.

3. Gebalanceerde ventilatie

Dit type ventilatiesysteem maakt gebruik van zowel mechanische toevoer als mechanische afvoer om een gebalanceerde luchtstroom te creëren. Hierdoor wordt er evenveel lucht aangevoerd als afgevoerd, wat zorgt voor een constante toevoer van verse lucht.

4. Warmteterugwinning (WTW)

Ook WTW is een veel voorkomend soort ventilatiesysteem. Een warmteterugwinningssysteem maakt gebruik van een warmtewisselaar om warmte terug te winnen uit afgevoerde lucht. Vervolgens wordt deze warmte gebruikt om verse lucht te verwarmen die de woning binnenkomt. Dit kan worden gedaan met zowel natuurlijke als mechanische ventilatiesystemen en kan helpen om energie te besparen en de luchtkwaliteit te verbeteren.

5. CO2-gestuurde ventilatie

Als laatste lichten we de CO2-gestuurde ventilatie toe. Dit systeem past de ventilatiesnelheid aan op basis van de CO2-niveaus in de lucht. Dit helpt om energie te besparen en de luchtkwaliteit te verbeteren door alleen lucht af te voeren wanneer dat nodig is.

Nieuwe ventilatiesystemen via Eltag ventilatietechniek!

Een goede ventilatie is van groot belang voor een prettige werk- en leefomgeving. Eltag ventilatietechniek is je graag van dienst als het aankomt op het aanschaffen van nieuwe ventilatiesystemen. Dit is immers ons vakgebied! Wij adviseren je over de verschillende mogelijkheden, maar daarbij zullen wij de ventilatiesystemen ook leveren en plaatsen. Hoe fijn is dat?

Wil jij meer informatie? Bekijk onze diensten of neem gerust contact met ons op voor vragen.

Eltag Ventilatietechniek geeft lucht!

Locatie Woerden

Pompmolenlaan 25-27
3447 GK Woerden

Locatie Tilburg

J.F. Vlekkeweg 8-4 
5026 RJ Tilburg

Contactgegevens

0348 - 41 58 14

info@eltag.nl


All rights preserved by Chances4u