Ventilatiesystemen

De meest belangrijke informatie over ventilatiesystemen

Een gezond binnenklimaat begint bij een goedwerkend ventilatiesysteem. Ongeveer drie op de tien huizen of gebouwen beschikken over een mechanische ventilatiesystemen, die cruciaal zijn voor het reguleren van gezonde lucht in gebouwen. In deze tekst duiken we dieper in op de belangrijke rol van ventilatiesystemen. Hierbij ligt de focus op het optimaliseren van de luchtkwaliteit door middel van ventilatiesystemen. Zo onderzoeken we welke systemen er zijn en hoe jij het beste systeem bij jouw behoeften kan kiezen. Wil je hier meer over weten? Lees deze tekst dan snel verder. 

De taak van ventilatiesystemen  

Ventilatiesystemen zijn ontworpen om de luchtkwaliteit in gebouwen te verbeteren door een constante toevoer van frisse lucht en afvoer van vervuilde lucht te creëren. Deze systemen verwijderen overtollig vocht, onaangename geuren, allergenen en verontreinigende stoffen uit de binnenlucht. Het kiezen van het juiste type ventilatiesysteem is afhankelijk van het type gebouw, het klimaat en de specifieke ventilatiebehoeften. Eltag helpt jou graag bij het maken van deze keuze, waarbij we een passend advies bieden.  

Veelvoorkomende ventilatiesystemen  

Elk systeem heeft zijn eigen voordelen en toepassingen. Het is belangrijk om een systeem te kiezen dat geschikt is voor de specifieke omstandigheden van het gebouw. Om jou te informeren over de verschillende soorten ventilatiesystemen en wat ze doen, zet Eltag ze overzichtelijk onder elkaar.  

  1. Natuurlijke ventilatie: Dit ventilatietype maakt gebruik van natuurlijke luchtstromen om de verversing van de lucht te realiseren. Voorbeelden hiervan zijn wind en tempratuurverschillen. Natuurlijke ventilatie komen voornamelijk voor door middel van ramen, deuren en ventilatieroosters.  
  1. Mechanische afvoerventilatie: Deze ventilatoren voeren op mechanische wijze vervuilde lucht af. De systemen zijn vaak geïnstalleerd in keukens en toiletruimtes.  
  1. Mechanische toevoerventilatie: Dit systeem voert verse en schone buitenlucht via een mechanische werking naar binnen. Het gevolg hiervan is dat de ruimte in het gebouw op continue wijze wordt voorzien van frisse lucht en zuurstof. Ventilatoren worden gebruikt om lucht van buiten naar binnen te brengen.  
  1. Balansventilatie: Deze systemen zijn een combinatie van mechanische afvoer- en toevoerventilatie. Het zorgt voor een constante toevoer van frisse lucht en afvoer van vervuilde lucht, vaak met warmteterugwinning.  

Het optimaliseren van een ventilatiesysteem  

Een goed afgesteld mechanisch ventilatiesysteem hoort weinig tot geen geluid te maken, tenzij deze op de hoogste stand staat. Het is namelijk zo dat geluidsoverlast uit een ventilatierooster een indicatie kan zijn van dat het defect is. Het is belangrijk om het ventilatiesysteem goed te laten inregelen en de ventilatie-unit op de juiste en gewenste manier af te stellen tijden het reguliere onderhoud, in plaats van te vertrouwen op geluidsdemping.  

Tips voor een beter binnenklimaat  

Deze tips zullen je helpen bij het behalen van een gezond binnenklimaat en het optimaliseren van verdere ventilatiemogelijkheden.  

Slim ventileren bij isolatie: Bij het isoleren van jouw huis is het belangrijk om ook naar de ventilatie te kijken. Zorg voor goede ventilatie door winddrukgeregelde roosters in de kozijnen te plaatsen.

Controleer op tocht: Tocht is een teken van onjuiste ventilatie. Controleer op tochtige plekken en overweeg zelfregelende roosters om de luchtstroom te optimaliseren.  

Luchtkwaliteit meten: Gebruik CO2-meters en vochtmeters om regelmatig de luchtkwaliteit in verschillende kamers te meten. Hierdoor kun je snel zien of er voldoende frisse lucht circuleert.  

Investeer in geluidsdemping: Als jouw ventilatiesysteem veel geluid maakt, overweeg dan geluidsdempers in de kanalen te plaatsen. Ook het vervangen van een wisselstroomventilator door een gelijkstroomventilator kan geluid verminderen en irritatie weghalen.  

Ontdek welke ventilatiesysteem het beste bij jou past 

Een gezond binnenklimaat begint met een goed functionerend ventilatiesysteem. Het optimaliseren van een mechanisch ventilatiesysteem, het gebruik maken van standaard ventilatieroosters en regelmatig onderhoud zijn belangrijke stappen naar een gezonde luchtkwaliteit in huis. Eltag helpt jou bij het maken van de juiste keuze. We zullen jou informeren en adviseren over alle verschillende keuzes en mogelijkheden. Wil jij hier meer over weten? Neem dan contact met ons op voor een antwoord op al jouw vragen. Op onze website lees je meer over Eltag en onze diensten. Ook kan je ons volgen op social media, via Instagram en LinkedIn. 

Eltag Ventilatietechniek geeft lucht!

Locatie Woerden

Pompmolenlaan 25-27
3447 GK Woerden

Locatie Tilburg

J.F. Vlekkeweg 8-4 
5026 RJ Tilburg

Contactgegevens

0348 - 41 58 14

info@eltag.nl


All rights preserved by Chances4u