mechanische ventilatie

De verschillen tussen mechanische ventilatie systemen

Mechanische ventilatie omvat het mechanisch afvoeren en/of aanvoeren van lucht. Ongeveer 30% van de woningen zijn uitgerust met een vorm van mechanische ventilatie, wat bijdraagt aan een gezonder binnenklimaat. Bovendien heeft mechanische ventilatie het bijkomende voordeel dat ze energiebesparend zijn. Dit maakt het aantrekkelijker voor de klant, Eltag Ventilatietechnieken begrijpt dit en wil jou het beste advies geven. Wil je meer weten over mechanische ventilatiesystemen? Lees dan deze tekst!   

Mechanische ventilatie  

Mechanische ventilatie is een systeem dat op mechanische wijze de lucht in een gebouw afvoert en/of toevoert. Het wordt vaak gebruikt in woningen en gebouwen om een gezonde luchtcirculatie te bevorderen. Een speciale ventilatie box zorgt ervoor dat de lucht via deze ventielen naar buiten wordt afgevoerd.  

Hoe werkt een mechanische ventilatie? 

Dit proces kan verschillen per ventilatiemiddel, maar in essentie werkt mechanische ventilatie als volgt.  

Allereerst worden de ventilatieroosters geplaatst op strategische plaatsen in het gebouw, zoals vergaderkamers, keukens en toiletten. Hierna zorgt een speciale ventilatie-eenheid ervoor dat de lucht via deze roosters naar buiten wordt afgevoerd. In een volledig mechanische ventilatie wordt er ook frisse lucht van buiten aangezogen en verspreid door het gebouw. De aanvoer van lucht gebeurt via ventilatieroosters in muren, klepramen en gevels van gebouwen. Elk ventilatiesysteem werkt iets anders, waarbij sommige vertrouwen op natuurlijke luchtinlaat, terwijl andere mechanische middelen gebruiken. Bepaalde systemen regelen automatisch de afvoer en aanvoer van lucht op basis van CO2-niceaus gemeten door een CO2-sensor.  

Optimaliseren van mechanische ventilatiesystemen  

Om de voordelen van mechanische ventilatie te maximaliseren, kan je gebruik maken van deze tips van Eltag Ventilatietechniek.  

  • Zorg voor een continue luchtstroom van buiten naar binnen, dit kan via roosters of ramen. Het gevolg hiervan is dat de lucht goed kan circuleren door het gebouw.  
  • Combineer een mechanische ventilatie met warmteterugwinning voor comfort en energiebesparing.  
  • Kies voor systemen met winddrukgeregelde roosters, die de luchttoevoer verminderen bij winderige omstandigheden. Het gevolg hiervan is dat er energie wordt bespaard en dat is prettig voor de portemonnee.  
  • Kies voor een ventillatiekastmotor op gelijkstroom (DC), dit is lager in stroomverbruik en dus beter voor het milieu.  
  • Maak roosters en ventilatieroosters minstens één keer per jaar grondig schoon. De ventilatiekast heeft ongeveer elke twee jaar onderhoud nodig.  
  • Heeft je ventilatiesysteem drie standen? Gebruik dan stand 1 als je niet op kantoor bent, stand twee tijdens werktijden en stand drie bij vergaderingen met veel mensen of in de keuken.  

Verschillen in mechanische ventilatie type C en type D 

Mechanische ventilatiesystemen kunnen type C of type D genoemd worden. Het verschil zit in dat type C een natuurlijke luchtvoer in combinatie met mechanische afvoer heeft. Terwijl een type D een mechanische luchttoevoer en –afvoer heeft. Deze type systemen kunnen ook een warmteterugwinning en CO2-regeling bevatten, en dat heeft een type C niet.  

Daarnaast zorgt een type c voor een koude luchttoevoer door middel van frisse lucht, dit wordt in de meeste gevallen als minder comfortabel ervaren. Terwijl een type D systeem de ingeblazen lucht voorverwarmd, waardoor er een warme toevoer van lucht ontstaat.  

Een ander verschil in kenmerken is dat een type C de lucht niet kan koelen terwijl een type D door middel van warmteterugwinning de ingeblazen lucht kan verkoelen. Daartegenover staat wel dat een type D systeem duurder is in de aanschaf vergeleken met een type C systeem.  

Dit zijn enkele verschillen tussen de systemen, maar niet alle verschillen zijn benoemd. Voor advies over het kiezen van het juiste systeem of het vervangen van een bestaand systeem, neem contact op met Eltag. Wij staan klaar om jou te helpen bij het maken van de beste keuze. 

mechanische ventilatie

Contact met Eltag 

Voor advies op maat of voor antwoorden op jouw vragen, kan je contact opnemen met Eltag. We helpen jou graag verder en staan je te woord. Neem telefonisch contact op via 0348-415814. Of  kom in contact via de website en maak een afspraak. Ook kan je ons volgen op social media, via Instagram en LinkedIn. 

Eltag Ventilatietechniek geeft lucht!

Locatie Woerden

Pompmolenlaan 25-27
3447 GK Woerden

Locatie Tilburg

J.F. Vlekkeweg 8-4 
5026 RJ Tilburg

Contactgegevens

0348 - 41 58 14

info@eltag.nl


All rights preserved by Chances4u