luchtkwaliteit

Luchtkwaliteit in kantoren

Nu het buiten kouder wordt, zet jij de verwarming misschien wel eerder aan en houd je de deuren en ramen dicht. Maar dat doet dat met de luchtkwaliteit? Eltag Ventilatietechnieken heeft dagelijks te maken met deze kwestie en geeft jou advies om dit om te verbeteren. In deze tekst wordt er uitgelegd wat luchtkwaliteit is en wat jij kan doen om het te optimaliseren.  

Wat wordt er bedoelt met de luchtkwaliteit?  

Luchtkwaliteit in kantoren verwijst naar de mate van zuiverheid van de lucht die je binnen inademt. Het is belangrijk dat de lucht binnen schoon is. Verontreiniging van de lucht heeft te maken met de aanwezigheid van verschillende stoffen en deeltjes in de lucht. Stofdeeltjes, allergenen, chemicaliën, schimmelsporen en zelfs gassen zijn voorbeelden van deze verontreinigingen.  

Een goede kwaliteit van lucht is belangrijk voor je gezondheid. Een slechte kwaliteit kan namelijk leiden tot ademhalingsproblemen, allergieën en andere gezondheidsproblemen. Het implementeren van goede ventilatie en het vermijden van bronnen van luchtvervuiling dragen bij aan een schone en gezondere binnenlucht.  

Hoe wordt de luchtkwaliteit gemeten?  

De luchtkwaliteit wordt vaak beoordeeld aan de hand van concentraties van verschillende verontreinigende stoffen in de lucht. Er zijn verschillende indicatoren die op een slechte kwaliteit in de lucht wijzen. Voorbeelden hiervan zijn:  

 • Luchtkwaliteitsindex (AQI): Dit is een meetstaf die wordt gebruikt om de luchtkwaliteit op een bepaalde locatie te meten. Een hoge AQI-waarde duidt op slechte kwaliteit. De score vanaf 101 wordt gezien als ongezond.  
 • Zichtbaarheid: Als de lucht troebel is en het zicht beperkt wordt, kan dit wijzen op de aanwezigheid van deeltjes en andere verontreinigingen.  
 • Gezondheidssymptonen: Mensen kunnen symptomen ervaren zoals: irritatie aan de ogen, neus of keel, hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid en ademhalingsproblemen. Dit kunnen symptomen zijn van een slechte luchtkwaliteit.  

Veroorzakers van een slechte luchtkwaliteit 

Het handhaven van een goede kwaliteit van lucht in gebouwen en kantoren is een combinatie van bewust zijn, preventieve maatregelen en regelmatig onderhoud. Dit draagt bij aan een gezond en comfortabele leef -en werkomgeving. Maar hoe voorkom je dat je een slechte luchtkwaliteit krijgt? We noemen de mogelijke veroorzakers.  

 • Verontreinigers  
  • Stofdeeltjes: Hier kom je niet om heen, stof zit overal. Dit zijn kleine deeltjes die in de lucht zweven.  
  • Allergenen: dit zijn stoffen die allergieën kunnen veroorzaken. Een voorbeeld hiervan is huisstofmijt, dierenhaar en schimmelsporen  
  • Chemicaliën: Dit zijn stoffen afkomstig van huishoudelijke producten zoals: verf, spuitbussen en meubels.  
 • Luchtvochtigheid 
  • Te veel vocht: Te veel vocht kan leiden tot het bevorderen van schimmelgroei. Met name zijn badkamers en keukens gevoelig voor schimmelgroei. 
  • Lekkages: Lekkages kunnen vochtproblemen veroorzaken, dit bevordert schimmelgroei enorm.  
 • Schadelijke gassen 
  • Tabaksrook: Binnen roken kan de lucht sterk vervuilen met schadelijke stoffen, wat een negatief effect heeft op de kwaliteit van de lucht.  
  • Koolmonoxide: Dit kleur- en reukloze gas kan vrijkomen bij onvolledige verbranding van brandstoffen. Dit kan gebeuren bij huishoudelijke apparaten die op gas, olie, hout, steenkool of andere brandstoffen werken.  

Oplossingen voor een goede luchtkwaliteit in kantoren en gebouwen 

Nu je weet wat mogelijke vervuilers zijn, kunnen we het gaan oplossen. Goed om te weten is dat het team van Eltag altijd klaar staat om jou te aderiseren. Het creëren van een goede luchtkwaliteit in huis creëert een gezonde en fijne leefomgeving. Dit zijn een aantal oplossingen om jouw luchtkwaliteit op goed level te krijgen.  

 • Ventilatie:  Afvoer van vervuilde lucht: Door de ventilatiesystemen van Eltag ben je verzekerd van een schone lucht. Deze systemen zorgen ervoor dat de vervuilde lucht naar buiten wordt afgevoerd en dat schone lucht het gebouw binnenkomt.  
 • Verse luchttoevoer: Frisse lucht van buitenaf is erg belangrijk. Dit kan met een ventilatiesysteem, maar ook via ramen en deuren.  
 • Luchtreinigers:  Het gebruik van luchtreinigingssystemen helpt bij het filteren van de lucht.  

Start met het verbeteren van jouw luchtkwaliteit 

Maak vandaag een start met de verbetering van de luchtkwaliteit in jouw kantoor. Eltag helpt en adviseert bij het maken van een passende keuze om jouw binnenklimaat te optimaliseren. Wil je hier meer over weten of wil je gelijk in contact komen met Eltag? Bekijk dan onze website.  Ook kan je ons volgen op social media, op Instagram en LinkedIn. 

Eltag Ventilatietechniek geeft lucht!

Locatie Woerden

Pompmolenlaan 25-27
3447 GK Woerden

Locatie Tilburg

J.F. Vlekkeweg 8-4 
5026 RJ Tilburg

Contactgegevens

0348 - 41 58 14

info@eltag.nl


All rights preserved by Chances4u