Ventilatiesystemen

Soorten ventilatiesystemen in de ventilatietechniek!

Laten we duiken in de wereld van ventilatietechniek! Een goede ventilatie is essentieel voor een gezond en comfortabel binnenklimaat in zowel residentiële als commerciële gebouwen. Zo spelen ventilatiesystemen een cruciale rol bij het reguleren van de luchtkwaliteit, het verwijderen van vocht en ongewenste stoffen en bevorderen een optimale luchtstroom. In deze blog zullen we een overzicht geven van verschillende soorten ventilatiesystemen die gebruikt kunnen worden.

De verschillende ventilatiesystemen:

Natuurlijke ventilatie

Bij natuurlijke ventilatie wordt er gebruik gemaakt van natuurlijke luchtstromen, zoals wind en temperatuurverschillen. Dit gebeurt om frisse lucht in een ruimte te brengen en vervuilde lucht af te voeren. Door ramen, deuren, dakventilatie, ventilatieopeningen en roosters kan dit worden bereikt. Natuurlijke ventilatie is kosteneffectief, maar de controle over luchtstromen kan beperkt zijn.

Mechanische ventilatie

Daarnaast kan er gebruik worden gemaakt van mechanische ventilatie. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van ventilatoren en mechanische systemen om luchtverversing te realiseren. Dit kan op twee manieren worden toegepast: op basis van afvoer (extractie) of toevoer (insufflatie) van lucht.

  • Afvoersysteem (mechanische afvoerventilatie): Dit systeem zuigt vervuilde lucht af uit specifieke ruimtes, zoals keukens, badkamers en toiletten. Verse lucht wordt via natuurlijke openingen of roosters aangevoerd. Dit systeem is geschikt voor kleinere gebouwen of ruimtes waar een gecontroleerde luchtstroom vereist is.
  • Toevoersysteem (mechanische toevoerventilatie): Hier wordt verse buitenlucht rechtstreeks in de leefruimtes gebracht, terwijl vervuilde lucht via natuurlijke openingen wordt afgevoerd. Dit systeem kan worden gecombineerd met warmteterugwinning om energie-efficiëntie te verbeteren.

Gebalanceerde ventilatie

Gebalanceerde ventilatie, ook wel bekend als mechanische ventilatie met warmteterugwinning (WTW), zorgt voor een gebalanceerde luchtstroom. Dit gebeurt door zowel verse lucht aan te voeren als vervuilde lucht af te voeren. Het systeem maakt gebruik van warmtewisselaars om energie terug te winnen uit de afgevoerde lucht en deze over te dragen aan de verse toegevoerde lucht. Dit resulteert in een efficiëntere ventilatie en helpt energieverlies te minimaliseren. Duurzaam dus!

Hybride ventilatie

Een combinatie tussen natuurlijke en mechanische ventilatie levert een hybride ventilatiesysteem op. Hierbij worden de voordelen van beide systemen benut. Ze maken gebruik van natuurlijke ventilatie wanneer de externe omstandigheden gunstig zijn. Echter schakelen ze over op mechanische ventilatie wanneer dit nodig is om de gewenste luchtkwaliteit te handhaven. Dit systeem biedt flexibiliteit en energiebesparing.

CO2-gestuurde ventilatie

Tot slot zijn er CO2-gestuurde ventilatiesystemen. Deze systemen meten het niveau van kooldioxide (CO2) in een ruimte en passen de ventilatiesnelheid aan op basis van de bezettingsgraad en de vervuilingsgraad. Hierdoor wordt energie bespaard door alleen te ventileren wanneer het nodig is.

Een lastige keuze? Eltag helpt!

Er zijn verschillende soorten ventilatiesystemen beschikbaar, elk met zijn eigen kenmerken en voordelen. Bovengenoemde ventilaties zijn enkele van de meest voorkomende systemen die worden toegepast in woningen en gebouwen. Bij het kiezen van het juiste systeem is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke behoeften, de grootte van het gebouw, de energie-efficiëntie en het gewenste niveau van luchtkwaliteit. Het kan best lastig zijn om de beste keuze te maken. Hierdoor is het handig om altijd een professionele ventilatiespecialist te raadplegen voor advies op maat.

Eltag is expert in het installeren, onderhouden en repareren van ventilatiesystemen. Wij voorzien jou graag van advies! Bekijk onze website voor meer informatie over Eltag of neem vrijblijvend contact met ons op! Niks is zo fijn als een goede ventilatie.

Eltag Ventilatietechniek geeft lucht!

Locatie Woerden

Pompmolenlaan 25-27
3447 GK Woerden

Locatie Tilburg

J.F. Vlekkeweg 8-4 
5026 RJ Tilburg

Contactgegevens

0348 - 41 58 14

info@eltag.nl


All rights preserved by Chances4u