ventilatie schoonmaken

Ventilatie schoonmaken en alle ventilatiemogelijkheden

Het creëren van een prettig binnenklimaat is belangrijk voor een fijne werk- en leefomgeving. Om dit te blijven realiseren is het belangrijk dat we de ventilatie schoonmaken. Dit geldt voor alle verschillende ventilatiesoorten, of het nu gaat om natuurlijke luchtafvoer, mechanische ventilatie of een warmte terugwin installatie. Het schoonmaken van de ventilatiemiddelen voorkomt vervuilde kanalen en roosters, wat schimmel- en vochtproblemen tegenhoudt. Wat resulteert in een prettig luchtkwaliteit.  In deze tekst leggen we uit welke ventilatiemogelijkheden er zijn en hoe deze onderhouden moeten worden. Wil je hier meer over weten? Lees deze tekst dan verder! 

Verschillende variaties van ventilatiemogelijkheden 

Er zijn verschillende soorten ventilatie die jij in huis of op kantoor kan hebben. Om jou te informeren over alle mogelijkheden en varianten, leggen we uit hoe het ventileren per ventilatiemiddel werkt en welke variaties er zijn.  

  1. Natuurlijke luchtafvoer: In huizen en gebouwen zonder mechanische ventilatie wordt natuurlijke luchtafvoer bereikt door ramen, ventilatieroosters, naden en kieren. Ramen en ventilatieroosters openzetten draagt bij aan het tijdelijk verfrissen van de lucht in een specifieke ruimte waar het raam of rooster gevestigd zit. Het is echter belangrijk om te onthouden dat ventileren meer is dan alleen luchten; het zorgt voor de aanvoer van verse lucht en afvoer van vervuilde lucht.  
  2. Mechanische ventilatie: Met een combinatie van mechanische ventilatie en natuurlijke luchttoevoer zorgen roosteren boven ramen en klepramen continu voor verse buitenlucht. Wanneer deze aangesloten zijn op het mechanische ventilatiesysteem dragen ze bij aan een efficiënte afvoer van vervuilde lucht via deze afvoerkanalen.  
  3. WTW-unit: Bij een warmte terugwin installatie (WTW-unit) wordt niet alleen de luchtafvoer mechanisch geregeld, maar ook de luchttoevoer. Schone luchttoevoerroosters worden geplaatst met de mogelijkheid tot het installeren van een pollen- en fijnstoffilter. Deze is afhankelijk van het type unit en het fabricatiejaar.  

De soorten luchtroosters  

Naast de verschillende ventilatiemogelijkheden zijn er ook verschillen in luchtroosters. Van sommige roosters bestaat de kans dat jij niet eens wist dat ze bestonden in het gebouw waar je leeft en/of werkt. Om bewustzijn te creëren dat deze roosters ook een reinigingsbeurt nodig hebben op zijn tijd, benoemd Eltag ze allemaal.  

  1. Muurroosters: Wordt ook wel een gevelrooster genoemd. Dit rooster brengt de frisse buitenlucht in huis. Dit is essentieel zonder mechanische ventilatie voor een continue stroom aan nieuwe lucht.  
  2. Raamrooster en deurrooster: Deze roosters bevorderen de frisse luchtstroom en worden ook gebruikt in gebouwen met mechanische ventilatiesystemen of met een WTW-unit. Deze roosters zijn gemaakt van kunststof, RVS of aluminium.  
  3. Verluchtingsrooster: Deze variant van de luchtroosters worden gebruikt ter installatieverbetering of als aansluiting op een mechanisch ventilatiesysteem. Vaak gaat dit gepaard met deurroosters voor een betere luchtstroom.  

Waarom moeten we ventilatie schoonmaken? 

Misschien ligt het antwoord op de vraag: ‘Waarom moeten we ventilatie schoonmaken?’ voor de hand. Eltag Ventilatietechniek ligt dit antwoord graag toe. Een vies en vervuild ventilatierooster leidt tot slecht functionerende ventielen. Het gevolg hiervan is onvoldoende en slechte ventilatie met mogelijke problemen als vocht en schimmel. Om deze reden is het erg belangrijk dat we de ventilatie schoonmaken, hierbij mogen de volgende stappen niet ontbreken.  

  1. Het stofvrij maken van de ventilatieroosters en de ventielen.  
  2. Het inregelen op de juiste waarden en het controleren van de luchthoeveelheid.  
  3. Borging om ontregeling te voorkomen. 

ventilatie schoonmaken

Wil je meer weten over het schoonmaken van ventilatieroosters? 

Ventilatieroosters spelen dus een belangrijke rol in het handhaven van een gezond binnenklimaat. Om dit te waarborgen is het regelmatig onderhoud, de ventilatie schoonmaken, het reinigen en het juist afstellen van de ventielen erg belangrijk om problemen te voorkomen. Eltag Ventilatietechniek helpt jou hier graag bij, zo leveren we professioneel advies en hoogwaardige producten om problemen te voorkomen. Neem vandaag contact met Eltag voor meer informatie over ventilatie schoonmaken en creëer een fris binnenklimaat in jouw huis of kantoor. Ook kan je ons volgen op social media, via Instagram en LinkedIn. 

Eltag Ventilatietechniek geeft lucht!

Locatie Woerden

Pompmolenlaan 25-27
3447 GK Woerden

Locatie Tilburg

J.F. Vlekkeweg 8-4 
5026 RJ Tilburg

Contactgegevens

0348 - 41 58 14

info@eltag.nl


All rights preserved by Chances4u