ventilatie schoonmaken

Mechanisch ventilatiesysteem schoonmaken

Een goed functionerend mechanisch ventilatie is belangrijk voor een gezonde leefomgeving. Dit betekent dat regelmatig onderhoud en de ventilatie schoonmaken noodzakelijk is. Het reinigen van de filters en ventielen is belangrijk voor de luchtkwaliteit binnen. Ontdek door Eltag Ventilatietechnieken waarom ventilatie schoonmaken zo belangrijk is voor de ventilatiesystemen en hoe je dit kan regelen.  

Waarom mechanische ventilatie reinigen?  

Het ventilatiesysteem in een gebouw zorgt voor een continue aanvoer van frisse lucht. Daarnaast zorgt het ook voor de afvoer van vochtige gebruikte lucht. Bij mechanische ventilatie is de nauwkeurigheid van luchtbeweging cruciaal. Stof en vuil kunnen het ventilatiekanaal verstoppen en hierdoor het ventilatiesysteem belemmeren. Het gevolg hiervan is dat de luchtkwaliteit verslechtert, wat vermoeidheid, hoofdpijn en allergische reacties bij mensen op kan leveren. Om deze reden is het belangrijk om de ventilatiesystemen schoon te maken en te reinigen om deze problemen te voorkomen.  

Regelmatig de ventilatie schoonmaken

In de tekst hierboven hebben we uitgelegd waarom de ventilatie schoonmaken belangrijk is. Dit is een terugkerend project, omdat vuil en stof nou eenmaal blijven ophopen. Het reinigingsproces kan je wat uitstellen door wekelijks de binnenruimte grondig te stofzuigen en schoon te maken. Echter zullen de ventilatiesystemen toch een hoop vuil en stof verzamelen. Om deze reden adviseren wij, van Eltag, om een grondige schoonmaakbeurt van het mechanische ventilatiesysteem één keer in de vier jaar te realiseren. Omdat dit een terugkerend proces is, is het handig om een onderhoudscontract af te sluiten bij Eltag. Met dit contract ben je verzekerd van een tijdige inspectie én het behoud van een goede luchtkwaliteit. Ook is het mogelijk om eenmalig onderhoud door Eltag uit te laten voeren. Bij dit contract zit je niet vast aan het terugkerend proces van het reinigen van de systemen.  

Effectief en systematisch onderhoud draagt bij aan de verlenging van de levensduur van het ventilatiesysteem. Wij nemen de verantwoordelijk voor het controleren van jouw systeem en voeren reinigings- en reparatiewerkzaamheden uit. Afhankelijk van het type contract en het ventilatiesysteem voeren we inspecties uit. Hierna ontvang je een gedetailleerd meetrapport.  

Zelf het ventilatiesysteem reinigen?  

Het is ook mogelijk om zelf een ventilatie schoon te maken. Wel hangt dit af van het type ventilatiesysteem. Bij een balansventilatie kun je gemakkelijk de filters met een stofzuiger reinigen. Ook zijn luchtventielen zelf schoon te maken. Door dit regelmatig te doen en op langere termijn te vervangen, behoud je een goede luchtkwaliteit. De frequentie van een ventilatie schoonmaken hangt af van de omgeving, het filtertype en de aanwezigheid van mensen met allergieën.  

  • Grove filters (of voorfilters): Hiervoor adviseert Eltag om het ventilatiesysteem maandelijks schoon te maken met een stofzuiger en jaarlijks de filters volledig te vervangen.  
  • Fijn filters: Deze zijn niet schoon te maken, het advies geldt om deze jaarlijks te vervangen. Mochten er mensen aanwezig zijn met allergieën, hooikoorts en astma, vervang het filter dan ieder half jaar.  

Voor systemen zonder warmteterugwinning (WTW) zijn er doorgaans geen filters, hier kun je dus zelf geen ventilatie schoonmaken. Om deze reden adviseert Eltag om het demonteren en reinigen van de ventilatoren, ventilatiekanalen en warmte terugwin-unit over te laten aan de professionals.  

Maak de volgende stap  

Een ventilatie schoonmaken is belangrijk, daarom is het tijd om een volgende stap te zetten naar een gezond luchtkwaliteit bij jou op kantoor. Neem contact op met Eltag om dit proces te starten. Wij zullen je adviseren in de beste keuze voor jou en jouw vragen beantwoorden. Samen zorgen we ervoor dat jouw ventilatiesysteem volledig gereinigd wordt én waar nodig gerepareerd, zodat jij er weer even vooruit kan. Wil je hier meer over weten? Bekijk onze diensten op de website en neem direct contact op via planning@eltag.nl of 0348-415814. Ook kan je ons volgen op social media, op Instagram en LinkedIn. 

Eltag Ventilatietechniek geeft lucht!

Locatie Woerden

Pompmolenlaan 25-27
3447 GK Woerden

Locatie Tilburg

J.F. Vlekkeweg 8-4 
5026 RJ Tilburg

Contactgegevens

0348 - 41 58 14

info@eltag.nl


All rights preserved by Chances4u