luchtkwaliteit

Vervuilde luchtkwaliteit in kantoren, dit zijn de gevolgen

Een gezonde werkomgeving begint bij schone lucht, maar helaas is een goede luchtkwaliteit niet altijd vanzelfsprekend. Vervuilde lucht kan diverse gezondheidsproblemen veroorzaken, denk bijvoorbeeld aan: ademhalingsproblemen, allergieën en zelfs ernstigere aandoeningen. Gelukkig zijn er stappen die je kunt nemen om de luchtkwaliteit in jouw omgeving te verbeteren. In deze tekst beschrijft Eltag wat jij kan doen om de luchtkwaliteit te verbeteren.  

Wat is luchtkwaliteit  

Luchtkwaliteit is de zuiverheid van de lucht in combinatie met verontreinigende stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mensen en het milieu. De zuiverheid van de lucht en deze verontreinigingen samen bepalen de kwaliteit van de lucht. Deze verontreinigen zijn afkomstig vanuit industrie, het verkeer of natuurlijke processen zoals: stikstofoxiden, ozon, fijnstof en meer. Een goede kwaliteit van lucht in een ruimte is cruciaal om gezondheidsproblemen te voorkomen. Mensen kunnen zelf voorzorgsmaatregelen nemen om dit in kantoren te verbeteren.  

Deze vervuilingen komen ook voor in jouw kantoor 

Op kantoren kunnen verschillende vervuilende stoffen de luchtkwaliteit beïnvloeden. Enkele veelvoorkomende luchtverontreinigers op kantoor worden in deze tekst benoemd.  

  • Een veelvoorkomend luchtvervuiler is vluchtige organische stoffen, ook wel VOS genoemd en fijnstof. Deze stoffen worden uitgestoten door producten zoals printers, kopieerapparaten, meubels en zelfs bepaalde schoonmaakproducten. VOS kan leiden tot irritatie van de luchtwegen en ogen en fijnstof kan ademhalingsproblemen veroorzaken.  Gelukkig kan je gemakkelijk maatregelen treffen om de vervuiling tegen te gaan. Zo zorgt goede ventilatie ervoor dat VOS verdund wordt. Door de luchtcirculatie in kantoorgebouwen wordt het afgevoerd. Ook helpen planten bij het zuiveren van de lucht en het verminderen van VOS. Met name een vredeslelie (Spathiphyllum) en de rubberplant (Ficus elastica) dragen goed bij aan dit zuiveringsproces. 
  • Een andere veelvoorkomende vervuiler wat een slecht effect heeft op de luchtkwaliteit in kantoorpanden, is koolstofdioxide (Co2). Het wordt veroorzaakt door de ademhaling van mensen. Bij slechte ventilatie kunnen hoge CO2-niveaus leiden tot vermoeidheid en een verminderde concentratie. Ook voor dit probleem zijn er middelen om het te verminderen, bijvoorbeeld door luchtreinigers en ventilatie. Specifieke luchtreinigers bevatten unieke filters voor het verwijderen van CO2, die kunnen toegevoegd worden aan het huidige ventilatiesysteem. Daarnaast zorgt mechanische ventilatie voor het verhogen van verse buitenlucht in de kantoorpanden.  

Het regelmatig onderhouden van de ventilatiesystemen, het gebruik van luchtreinigers en het bevorderen van een rookvrije omgeving zijn enkele maatregelen om de luchtkwaliteit op kantoor te verbeteren.  

Het gevolg van vervuilde lucht  

Een goede luchtkwaliteit is essentieel voor het behoud van de gezondheid en het welzijn van jouw medewerkers. Langdurige blootstelling aan vervuilde lucht kan leiden tot ademhalingsproblemen, allergieën, hart- en vaatziekten en andere gezondheidsproblemen. Daarom is het belangrijk dat de luchtkwaliteit nauwlettend in de gaten gehouden wordt. Het bevorderen van een goede luchtkwaliteit vereist vaak maatregelen, zoals het stimuleren van duurzame energiebronnen, het verminderen van het gebruik van schadelijke chemicaliën en het implementeren van een beleid dat de uitstoot van verontreinigende stoffen beperkt. Het bewustzijn van de luchtkwaliteit in een bepaald gebied stelt mensen ook in staat om persoonlijke maatregelen te nemen, zoals: vaker het raam van het kantoor openzetten om te ventileren, of het in de gaten houden wanneer het ventilatiesysteem voor t laatst is gereinigd.  

luchtkwaliteit

Tijd om jouw luchtkwaliteit te verbeteren  

Wil jij de luchtkwaliteit van jouw kantoor verbeteren, neem dan contact op met Eltag. We zijn gespecialiseerd in mechanische ventilatie en kunnen advies geven over hoe jij de luchtkwaliteit het beste kan optimaliseren. Je kan contact opnemen om vragen over geschikte ventilatiesystemen, het upgraden van bestaande systemen en het implementeren van oplossingen om vervuilde stoffen te verminderen.  

Neem contact op via onze website of neem direct telefonisch contact op via dit telefoonnummer: 0348-415814. Ook kan je ons volgen op social media, op Instagram en LinkedIn. 

Eltag Ventilatietechniek geeft lucht!

Locatie Woerden

Pompmolenlaan 25-27
3447 GK Woerden

Locatie Tilburg

J.F. Vlekkeweg 8-4 
5026 RJ Tilburg

Contactgegevens

0348 - 41 58 14

info@eltag.nl


All rights preserved by Chances4u