ventilatiekanalen

Vervuilde ventilatiekanalen en de gevolgen

Het belang van schone lucht in onze leefomgeving is enorm belangrijk. We ademen voortdurend lucht in en de kwaliteit daarvan heeft directe gevolgen voor onze gezondheid en welzijn. In onze huizen en gebouwen is het ventilatiesysteem verantwoordelijk voor het handhaven van een gezonde luchtkwaliteit. Wij, van Eltag, zijn gespecialiseerd in ventilatietechnieken. In dit artikel zullen we de risico’s van het verwaarlozen van ventilatiekanalen voor onze gezondheid toelichten.

De gevolgen van een vervuilde ventilatiekanalen

Ventilatiekanalen zijn de aderen van het ventilatiesysteem in jouw huis of in een gebouw. Ze dragen lucht vanuit verschillende kamers naar de ventilator en vervolgens naar buiten. Als deze kanalen niet regelmatig worden schoongemaakt, hopen hier vieze stoffen op.  Stof, vuil, schimmelsporen, allergenen zijn een aantal voorbeelden van verontreinigheden.

Deze vuile deeltjes leiden ook tot een onaangename geur in jouw huis of gebouw. Stagnerende lucht en de aanwezigheid van schimmel kunnen een muffe geur creëren die de leefomgeving oncomfortabel maakt. Wanneer de lucht door deze vervuilde kanalen circuleert, worden deze deeltjes in de lucht verspreidt en ingeademd door de inwoners. Na verloop van tijd kan de ophoping van verontreinigingen en schadelijke deeltjes leiden tot een onaangename geur in de ruimte. Al deze gevolgen van een vervuild ventilatiekanaal kunnen leiden tot allergieën, luchtweginfecties en andere gezondheidsproblemen.

Naast hoge kans op ziektes en aandoeningen heeft verwaarlozing van jouw ventilatiesysteem ook effect op jouw kantoorgebouw. Een van de ernstigste risico’s van het verwaarlozen van ventilatiekanalen is de mogelijkheid van schimmel- en meeldauwgroei. Ventilatiekanalen bieden vaak de ideale mogelijkheden voor vochtophoping, vooral als er condensatie optreedt. Schimmel gedijt in vochtige omgevingen en kan zich snel verspreiden als het niet wordt aangepakt. Blootstelling aan schimmel kan allergieën, astma en andere ademhalingsproblemen veroorzaken. Dat komt vooral voor bij mensen met een verzwakt immuunsysteem.

Energieverspilling

Verwaarloosde ventilatiekanalen kunnen ook leiden tot energieverspilling. Wanneer de kanalen verstopt zijn, moet het ventilatiesysteem harder werken om lucht door het systeem te duwen. Dit resulteert in een hoger energieverbruik en dus ook een hogere energierekening. Bovendien kan een overbelast ventilatiesysteem eerder slijten en vaker onderhoud vereisen. Dit levert op de langere termijn hogere kosten op. Voor mensen die al last hebben van allergieën, astma of andere ademhalingsaandoeningen is dit risico nog groter. Het gevolg hiervan is dat de gezondheidssituatie verergert door de vervuilde ventilatiekanalen. De ophoping van allergenen en stofdeeltjes in de lucht kan frequente symptomen veroorzaken. Een aantal voorbeelden hiervan zijn: niezen, hoesten, piepen en benauwdheid. Het kan ook leiden tot verergerde astma-aanvallen en meer ongemak voor degenen die aan deze aandoeningen lijden.

Professionele reiniging

Heb jij last van een vervuild ventilatiesysteem? Neem dan contact op met Eltag. Wij zijn gespecialiseerd in het reinigen van ventilatiesystemen. Ook bieden wij onderhoudt aan jouw ventilatiesysteem. Het ventilatieonderhoud van Eltag biedt een effectieve en energie-efficiënte methode om een frisse en gezonde leefomgeving te creëren. Dit kan eenmalig onderhoud zijn, maar je kunt ook een onderhoudscontract afsluiten. Afhankelijk van het contract dat je kiest en jouw systeem, inspecteren wij jouw installatie jaarlijks of om de paar jaar. Na afloop van de inspectie ontvang je een meetrapport. In dit meetrapport staat een omschrijving van wat er gedaan is tijdens het onderhoud.

Professionele reiniging van ventilatiekanalen kan niet alleen de luchtkwaliteit verbeteren, maar ook bijdragen aan een gezonder en comfortabeler binnenklimaat. Het is een investering in jouw gezondheid en de levenskwaliteit van jou en jouw collega’s . Wil jij met een fijn gevoel binnen zitten? Wacht dan niet langer en laat jouw ventilatiekanalen schoonmaken door de professionals van Eltag. Je gaat de voordelen ervan al snel merken. Plan dan nu een afspraak met ons in via onze website.

Kan jij wel wat hulp gebruiken op het gebied van ventilatie? Twijfel niet langer en neem geheelvrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag. Alles weten over wat wij doen? Op onze website lees je meer over Eltag en onze diensten.

Eltag Ventilatietechniek geeft lucht!

Locatie Woerden

Pompmolenlaan 25-27
3447 GK Woerden

Locatie Tilburg

J.F. Vlekkeweg 8-4 
5026 RJ Tilburg

Contactgegevens

0348 - 41 58 14

info@eltag.nl


All rights preserved by Chances4u