Ventilatiesystemen

Warmteterugwinning in ventilatiesystemen

In onze voortdurende zoektocht naar duurzaamheid en energie-efficiëntie in gebouwen, heeft warmteterugwinningstechnologie zich ontpopt als een waardevol instrument. Warmteterugwinning in ventilatiesystemen biedt niet alleen de mogelijkheid om energie te besparen, maar draagt ook bij aan een beter binnenklimaat en lagere energiekosten. In deze blog nemen we een diepgaande duik in hoe warmteterugwinning werkt en hoe het kan bijdragen aan een efficiënte verwarming en koeling van gebouwen. Je leest alles hieronder!

Wat is warmteterugwinning (WTW)?

WTW is een proces waarbij de warmte die aanwezig is in de uitgaande lucht van een gebouw wordt teruggewonnen. Deze wordt vervolgens gebruikt om de inkomende lucht op te warmen. Dit proces vindt plaats in een apparaat dat bekend staat als een warmtewisselaar. Het doel is om de warmte die anders verloren zou gaan naar buiten, te benutten om de energiebehoefte voor verwarming te verminderen.

Hoe werkt warmteterugwinning in ventilatiesystemen?

Er zijn verschillende methoden voor warmteterugwinning, maar het algemene principe is vergelijkbaar. Een ventilatie-eenheid zuigt verse buitenlucht in en leidt gelijktijdig vervuilde binnenlucht naar buiten. In de warmtewisselaar komt de binnen- en buitenlucht langs elkaar, gescheiden door dunne wanden. Tijdens dit proces wordt warmte overgedragen van de warmere lucht naar de koudere lucht, zonder dat de luchtstromen met elkaar mengen.

Soorten warmteterugwinningssystemen

  • Tegenstroom warmtewisselaar: In dit systeem stromen de inkomende en uitgaande luchtstromen parallel aan elkaar, maar in tegengestelde richtingen. Dit maximaliseert de warmteoverdracht en de efficiëntie.
  • Kruisstroom warmtewisselaar: Hier stromen de inkomende en uitgaande luchtstromen loodrecht op elkaar. Hoewel de warmteoverdracht iets minder efficiënt is dan bij een tegenstroom wisselaar, werkt dit type nog steeds goed om warmte terug te winnen.

Voordelen van warmteterugwinning

  • Energiebesparing: Door warmte terug te winnen, kan een aanzienlijke hoeveelheid energie worden bespaard in het verwarmingsproces van een gebouw.
  • Verbeterde luchtkwaliteit: WTW-systemen zorgen voor een continue luchtverversing zonder dat de inkomende lucht te koud wordt. Dit leidt tot een betere binnenluchtkwaliteit.
  • Gelijkmatige temperatuur: Warmteterugwinning zorgt voor een gelijkmatige en constante binnentemperatuur, zonder grote schommelingen.
  • Lagere energiekosten: Door de efficiëntie van de verwarming te verhogen, worden de energiekosten verlaagd. Dit is gunstig voor de portemonnee van zowel individuen als bedrijven.

Warmteterugwinning in ventilatiesystemen, Eltag helpt jou!

Het gebruik van warmteterugwinningstechnologie is van grote waarde geworden bij het streven naar het bevorderen van energie-efficiëntie en het creëren van duurzame gebouwen. Het terugwinnen van warmte, die anders verloren zou gaan en het gebruiken om inkomende lucht te verwarmen, heeft als resultaat energiebesparing. Dit draagt bij aan het behoud van een comfortabel en gezond binnenklimaat.

Deze benadering draagt bij aan duurzame en efficiënte ventilatiesystemen. Met voortdurende technologische ontwikkelingen wordt warmteterugwinning een steeds belangrijker aspect van moderne ventilatiesystemen. Wil jij een ventilatiesysteem aanschaffen? Eltag Ventilatietechniek is jou graag van dienst. We adviseren over de verschillende mogelijkheden, leveren en plaatsen het systeem. Meer weten over onze diensten of over Eltag? Lees alles op onze website. Neem bij vragen vooral contact met ons op.

Eltag Ventilatietechniek geeft lucht!

Locatie Woerden

Pompmolenlaan 25-27
3447 GK Woerden

Locatie Tilburg

J.F. Vlekkeweg 8-4 
5026 RJ Tilburg

Contactgegevens

0348 - 41 58 14

info@eltag.nl


All rights preserved by Chances4u