mechanische ventilatie

Alles wat je moet weten over het reinigen van mechanische ventilatie

Een optimale luchtkwaliteit is erg belangrijk voor een gezonde leefomgeving. Hierdoor is regelmatig onderhoud aan je mechanische ventilatie onmisbaar. Waarom moet je precies jouw ventilatiesysteem reinigen? In deze tekst geeft Eltag antwoord op alle vragen die jij hebt rondom het reinigen van jouw ventilatiesystemen.  

Waarom moet mechanische ventilatie gereinigd worden? 

Misschien ga je er vanuit dat mechanische ventilatie geen reiniging nodig heeft. Een ventilatiesysteem regelt de toestroom van verse lucht in een binnenruimte terwijl tegelijkertijd vuile lucht afgevoerd wordt naar buiten. Dus hoeveel vuil kan er nou ontstaan in zo’n apparaat? Ventilatiesystemen zijn juist een verzamelplekken voor een hoop vuil. In deze tekst benoemen we de verschillende redenen van vuilophoping in ventilatiesystemen.  

  1. Een nestelplek voor virussen en bacteriën: Een ventilatiesysteem is de perfecte plek voor ophoping van schadelijke micro-organismen. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat het ventilatiesysteem gereinigd wordt. Dit draagt bij aan een hygiënische omgeving en dat beperkt de verspreiding van ziekteverwekkers.  
  2. Beperking van geluidshinder: Een minder voor de hand liggend gevolg van vuil in mechanische ventilatiesystemen, is dat het geluidsniveau een stuk hoger komt te liggen. Dit veroorzaakt geluidsoverlast in gebouwen. Door regelmatig onderhoud wordt het geluidsniveau verlaagd, wat geluidshinder minimaliseert. Het gevolg hiervan is een rustige en comfortabele leefomgeving.  
  3. Verlenging van de levensduur: Het goed onderhouden van mechanische ventilatie draagt bij aan de totale levensduur. Het voorkomt vroegtijdige slijtage en zorgt voor een blijvende optimale werking.  
  4. Energiebesparing: Een schone mechanische ventilatie verbruikt minder energie. Door regelmatig onderhoud te plegen aan het apparaat, optimaliseer je de efficiëntie van het systeem. Dit resulteert in lage energiekosten.  

Hoe vaak moet je een mechanische ventilatie schoonmaken?  

Hoe vaak het apparaat gereinigd moet worden verschild per apparaat en hoe oud het apparaat is. Voor de meest gangbare installaties raden wij aan om jaarlijks een reiniging van de unit uit te voeren. Daarnaast is eens in de vijf tot zeven jaar een grondige reiniging, inclusief het kanaalwerk, nodig. In het geval van een WTW-installatie is het advies om de filters ieder halfjaar te vervangen, maar ook hier blijft regelmatig onderhoud noodzakelijk.  

Wanneer weet ik of mijn ventilatiesysteem gereinigd moet worden? 

Het is verstandig om de richtlijnen, die hierboven genoemd worden, aan te houden. Echter zijn er ook situaties waarin eerder ingrijpen nodig is. Let namelijk op de volgende signalen:  

  • Een muffe geur in het gebouw 
  • Hoge luchtvochtigheid  
  • Schimmelvorming  
  • Lichamelijke klachten zoals branderige ogen en overmatig niezen.  

Heb jij last van een van deze symptomen maar weet je niet zeker of het ventilatiesysteem het probleem is? Eltag fungeert graag als adviseur, zo kan je altijd bij twijfel of behoefte aan advies contact met ons opnemen.  

Neem contact op met Eltag  

Zorg voor een prettig binnenklimaat en adem de frisse lucht iedere dag opnieuw in met Eltag Ventilatietechnieken. Wil je meer informatie over onze systemen of heb je hulp nodig bij het maken de juiste keuze? Kom in contact met Eltag en maak een afspraak om al jouw vragen te behandelen. Op onze website lees je meer over Eltag en onze diensten. Ook kan je ons volgen op social media, via Instagram en LinkedIn. 

Eltag Ventilatietechniek geeft lucht!

Locatie Woerden

Pompmolenlaan 25-27
3447 GK Woerden

Locatie Tilburg

J.F. Vlekkeweg 8-4 
5026 RJ Tilburg

Contactgegevens

0348 - 41 58 14

info@eltag.nl


All rights preserved by Chances4u